Arkiv Gamlas Nyheter

 

 

Klicka för att läsa Peter Rehnströms reseberättelse om Kårböle Gilles resa till
St Petersburg.

 

 

 

 

 

 

2-3 2015

 


 

 

 

 

Nr 3/2014

Nr 4/2013

Gamlas Nyheter
 

______________________

Nr 3/2013

Nr 1/2013

Föreningen Kårböle Gille r.f.

Grundad 1960
Verksam inom Kårböle: Gamlas, Malmgård, Håkansåker, Magnuskärr och Kungseken
Vill arbeta för trivsamt boende och fritid i stadsdelen
Fokus på barn och ungdom
Kontakt med staden i stadsplaneringsfrågor
Medlem i HELKA, Helsingfors stadsdelsföreningar rf

 

 

 

Om Aiboland och det svenska språket i Estland

Torsdagen den 24 september presenterade Gillets styrelsemedlem Mikael Sjövall sin reportagebok "På strövtåg i Aiboland" i Drängstugan och gav en inblick i vad som återstår av den svenska minoriteten och det svenska språket i Estland.  Fotografier av Patrik Rastenberger från de estländska svenskbygderna . Samkvämet bjöd också på en diskussion om det som kan göras för att revitalisera och gjuta nytt liv i utrotningshotade kulturer. 

 

 27.8 kl. 18.00

                                      Rutiån i fokus

 Ger Rutiån skäl för sitt namn eller är artrikedomen i skick i det vattendrag som flyter genom Kårböle? Vad borde göras för att återställa vattenflödet och den biologiska mångfalden? Miljöaktivisten Mikael A. Manninen från Virtavesien hoitoyhdistys gästade Drängstugan torsdagen den 27 augusti.

 

             

Stadsarkitekt Tapani Rauramo från Helsingfors stadsplaneringskontor gästade Drängstugan den 3 juni och berättade om de visioner som tar form vid stadens ritbord. Hur kommer invånarnas protester att beaktas i den förestående detaljplaneringen och när anländer grävskoporna till Kårböle? Bland annat dessa frågor stod på dagordningen för kvällens tvåspråkiga debatt.

 

 

Den 9 april hade vi besök av Mathias Rosenlund som berättade om sin självbiografiska debutbok Kopparbergsvägen 20. Boken fick stor uppmärksamhet och väckte debatt i finländska och rikssvenska massmedier. Handlingen utspelar sig till stora delar i Myrbacka där Mathias bodde tidigare.

 

 

Den 29 januari var vår gäst historiker Peter Ragnvaldsson som berättade om livet i Kårböle med omnejd i 1790-talets Finland. Vi var nästan 30 personer som fick höra intressanta berättelser om hur man man levde i Drängstugan och löjtnantsbostället i Malmgård på den tiden.

 

 

 

 

T

Händelsekalender 2019

Aerobics + stretching, onsdagar
kl. 18.30-20.00, Träskolan,
Sorolavägen 2
Kristine Rehnström,
tfn 0500 317 714
 

 

Kårböle Gille r.f. - en medlem av Nylands Svenska Ungdomsförbund NSU